18 Eylül 2009 Cuma

Evde sarap yapimi - Bolum 3 - Aktarma, Siseleme, Saklama

Fermantasyon sürecindeydik ve mayalar sayesinde adakarası üzümlerimizin içindeki şekeri alkole dönüştürüyorduk. Bunu da çıkan kabarcıklardan anlıyorduk. Bu kabarcıklar giderek yavaşladı ve nihayet durdu. Tabii şişemizin dibinde koyu pembe, çamurumsu bir tortu kaldı.
Şimdi şıramızda hiç şeker kalmadığını farzediyor ve bir sonraki adımı uygulamaya geçiyoruz.


Aktarma işlemi; fermantasyonu bitmiş şıranın dibindeki tortudan ayrılması için başka bir kaba transferidir. Bunu sifonlama yoluyla yapıyoruz. Daha önceki yazılarımızda bahsettiğim sifonlama işlemini tekrar edecek olursak;

"Sifonlama, plastik bir hortumun bir ucu aktaracağınız sıvı dolu kabın içindeyken, diğer ucundan çekerek sıvının hortumun içine dolması ve akabinde hedef kaba sokulmasıdır. Tek mantığı kaynağın hedeften daha yüksek bir seviyede olmasıdır. Birleşik kaplar prensibi gerisini halledecektir."

Sifonlama işlemini gerçekleştirirken dipteki tortuya çok yaklaşmamanızı öneriyorum. Keza tortunun sifonlama yaptığınız hortumun içine girme şansı oldukça yüksek. Ayrıca hiç bir şekilde hortumu tortuya değdirmeyin ki tortular ayaklanmasın. Ben bu işlemi yaparken dipte bir miktar şıra kalması gerektiğini gördüm aksi takdirde ister istemez tortu çekersiniz. Önemli bir husus ise sifonlama yaptığınız hortumun çapının ufak olması. Bu şekilde şişenin içerisinden anlık olarak daha az miktarda şıra çekeceğiniz için, şişenin içindeki hareketlenme daha az olacaktır.

Bu işlemi profesyonel üreticiler filtrasyon ve santrifuj tenkniklerini uygulayarak gerçekleştiriyorlar. Bir diğer yol ise bir kimyasal madde ile şıranın içindeki tüm taneleri şıranın dibine çökertmek.

Okuduğum kadarıyla sifonlayarak şarabımız hiçbir zaman şişelenmiş profesyonel bir şarabın berraklığında olmayacak. Zaten şuan böyle bir beklentim olmadığı için bunu bir problem olarak görmüyorum. Tattığım diğer ev şarapları da hep evde yapıldığını gösterircesine bulanıktı ve içinde ufak tefek partiküller mevcuttu.

Ayrıca hem fermantasyonda hem de sonrasında saklama döneminde cam şişe/damacana kullanmak mühim. Ben de şayet bir sonraki denemem olursa cam ürünler kullanmayı planlıyorum.

Transfer işlemi bittikten sonra ben hava kilidi takarak bir müddet bekledim. Belki bunca hareketten sonra tekrar bir hareketlenme olur vs.. Lakin olan biten bir durum yoktu. Hava kilidini çıkartıp normal kapaklarını kapattım.

Böylece aktarma işlemini tamamladım ve elimde nur gibi 7 lt şarabım oldu :)
Bu arada şarabın tadına da azcık baktım. İtiraf etmek gerekirse güzel bir sonuç beklemiyordum. Ama adakaraları beni şaşırttı. Sonuç beni keyiflendirdi. Henüz şarabın biraz çiğ olduğunu hissedebiliyorsunuz fakat, adakarasının o canlı, yakıcı, meyvemsi tadını şu andan itibaren alabiliyorsunuz.

Dinlendirmeden sonra şişeleyip mantar takabilirsiniz fakat benim böyle bir niyetim yok ilk denemede. Zaten çok bekletmeden tüketmeyi düşünüyorum. Şunun şurasında 7 lt şarap :)

Artık dinlendirme zamanı geldi..

18 yorum:

  1. Yardım gerekirse koşarak gelirim ben :) Şişeleme zahmetinden de kurtarmış olurum. Yoksa derdim şarap içmek değil maksat yardımcı olmak :P
    Bence ev yapımı şarabı bırak, küçük üreticiler bile renge ve tortulara çok takılmamalı. Şarap, filitrasyon uygulanmadan işin içine fazla kimyasal karışmadan bizlere sunulmalı :)

    YanıtlaSil
  2. Benim bu şarap yapma serüveninin en çok haz duyduğum tarafı, şarabı üzüm dışında hiçbir şey eklenmeden yapıyor olmak.

    Profesyonel şarap markaları belki tam olarak berrak ve tortusuz şarap üretiyorlar ama hepsi de mecbur oldukları için belli aşamalarda kimyasal madde karıştırıyorlar. Çok şansımız olmasa da etik olarak bu olaya sıcak bakmadığımı belirtmeliyim:)

    YanıtlaSil
  3. selam arkadaşlar bende bu sene kalecik karasından şarap yapıyorum.daha fermantosyon dönemimde sonucu merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Elinize, agziniza saglik, cok guzel alattin, evet benim de Sapar anlayisim hemen heme ayni cok ufak degisiklikler zaten deneme ruhu ile icimizde var.
    Ben de bu isin meraklisiyim. Bu nedenle de Kilitbhir'e yerlestim :))
    Tabi ki amator bir calisma..
    Su an iki tank'im yaklasik 50 ser kg. 5.inci gununde saplari ve herseyiyle fermantasyonda, yarin beyaz uzum tank'ini saplarindan temizeyecegim, Kirmizilar biraz daha devam edecek, Bakalim bu sene nasil olacak,
    Kerkese kolaylar gelsim.... :))) Mehmet Buyukcelen..

    YanıtlaSil
  5. Mehmet Bey yıllar sonra yazdıklarıma yorum gelmesi beni çok keyiflendirdi. Umarım şaraplarınızın doyasıya tadını çıkarırsınız..

    YanıtlaSil
  6. Bu yazıdan sonra acele bir şekilde girişicem bu olaya arkadaşımız 5 yaşındaki bir çocuğun anlayacağı şekilde anlatmış durumu tebrik ediyorum

    YanıtlaSil
  7. ben de yapacağım ama karadenizde oturduğum için sofralık üzümle yapmak zorundayım. umarım lezzetli olur.
    size birşey soracağım bu hava kilidi için. süzülmüş cibreyi damacanaya ağzına kadar dolduracağız temiz hortum şarabın içine batacak değil mi? diğer ucu da bir bardak suyun içinde olacak? orayı tam anlayamadım da. çok sağolun şimdiden

    YanıtlaSil
  8. merhaba sayın adakarası. yazdıklarınızdan dolayı çok tebrik ediyorum. çok güzel ve sade anlatmışsınız. ablam 5 yıldır şarap yapar ama kendi bildiği eski yöntemlerle. ben de ablamın işini biraz teknolojileştirmek maksadıyla internetten araştırma yapmak istedim. birçok yazı okudum ama sizin yazdıklarınız en güzeli. tekrar tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
  9. selam phoolan,
    hortum, fermantasyonda çıkan CO2'nin aktarılması için kullanılıyor. plastik kapaktan daha içeri girmiyor ve kesinlikle şarabın içine girmemeli. zaten bu şekilde hiçbir şey olmayacaktır.

    aktarma döneminde de kullanılıyor şarap. bu sefer gaz yerine sıvı aktarıyorsun, haliyle bu sefer şarabın içinde oluyor.

    YanıtlaSil
  10. bu arada sofralık üzümle sirkeden çok ileri gidemeyenler oldu.
    zaten 1 adet bileşeni var, onu doğru seçmek önemli..

    YanıtlaSil
  11. merhabalar. çok zaman geçmiş ama hala devam edip etmediğinizi merak ediyorum.
    ben de sinop tan topladığım üzümlerle şarap yapımına başladım. öncelikli amacım bu yörenin ilginç üzümlerinin işe yarayıp yaramadığını görebilmek. süreç sizinki gibi adım adım devam ediyor, fermantasyona aldım henüz yeni.
    sinop un, gerze nin üzümleri , kabuğunun mayhoşluluğu ve ekşiliğiyle beni ümitlendiriyor. umarım güzel sonuçlar alırım.

    hoşçakalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. degerli kardesim üzümün eksi olması durumunda suyuna bol miktarda şeker katmalısın aksi takdirde fermantasyon sonucu alkol oranı çok düşük bir sirke vari bir icecegin olur.üzüm ne kadar tatlı olursa şarap o derece kaliteli olur.çünkü bakteriler şekerle beslenir artıklarını bize bırakır yani alkol olarak..

      Sil
  12. şaraplık üzüm önemli...

    zaten tarih sana genelde mihmandarlık ediyor. bir bölgenin tarihinde şarapçılık varsa, üzümündendir:)

    sinop'da şarap üretiliyor mu duymadım, bilmiyorum ama tutkundan ötürü tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
  13. İzmirin Kavacık köyünde az bulunan Alfonso Lavalle cinsi üzümler üretilmektedir çok lezzetli biraz şiraz biraz da merlot tadınna yakındır bende bildigimden değil de urla da pazardan 10 kg aldım ama sonuç güzel olunca üzümün ne olduğunu araştırdım. ve ilk deneme olarak youtube da bir avukat arkadaşın anlatimına uyarak şarap yaptım yaklaşık ikibuçuk ay oldu ve inanın nefiis bir lezzet ha bir de şunu söyleyeyim yarısını mayalı yarısını da mayasız yaptim denemek icin ikisinin de sonucu bana göre süper oldu. hatta mayasız daha da güzel sanki. ilk üzümden yaptığım için ve sonuç da güzel olunca aynı üzümden 2 ay sonra 10 kg daha aldım ve yeniden mayaladım simdi onu bekliyorum

    YanıtlaSil
  14. Merhaba. Aklıma takılan birkaç soru var. Fermantasyon tamamlandıktan sonra hava kalmayacak şekilde temiz plastik şişelere şarabı koyup ne kadar saklayabiliriz? Eğer içindeki şeker tam olarak fermente olmadan şişelersek problem olur mu? Ve son olarak yaptığımız şarap ne kadar dayanır? Şimdiden teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aktarmadan sonra arkadaşın dediği gibi yine hava kilidi takarak bir müddet takip etmekte fayda var, eğer direk kapağı kapatırsanız şişe patlayabilir

      Sil
  15. Hava girmeden nasıl sifonlama yapıyorsunuz sifonlama yaparken bir miktar havaya maruz kalmasi bozar mı?

    YanıtlaSil
  16. Benim yaptığım şarapta fermantasyon bitti kabarcıklar kalmadı iki gün daha bekledim ve sifonlama yaptım bildiğim kadarıyla fermantasyon bittikten sonra hava alırsa bir sıkıntı olmaz

    YanıtlaSil